HTML

Friss topikok

Fotóim

Első poszt

2012.11.29. 21:04 Szabolcs Marci

A nevem Szabolcs Márton, jelenleg a Debreceni Egyetemen biológus MSc szakra járok. Szakdolgozatom kígyók úti pusztulásának sajátosságaiból írom. A 2000-es években egy barátommal felfigyeltünk arra, hogy Tokaj környékén rengeteg kígyót ütnek el az utakon. Főleg vízisiklókról van szó, de számot tevő kockás sikló is akad. Ritkábban rézsiklót és erdei siklót is lehet találni. Annak érdekében, hogy jobban megismerjük pusztulásuk jellegzetességeit rendszeres felmérésekbe kezdtem. Legjobb reményeim szerint adataim védelmi intézkedések alapjai lehetnek a jövőben, illetve, hogy eredményeimet majd közölhetem egy tudományos lapban.

A blogon tehát a mintavétel során szerzett tapasztalatokat szeretném leírni, továbbá terepi élményeket, kígyós dolgokat, olvasottakat megosztani. Ezen felül, ha minden jól megy sikerül majd más kutatásokban is részt vennem, vagy beindítanom, amiről szintén beszámolhatok.

110905 001.jpg

 

Adatokról, eredményekről:

Munkám során megszerzett adatokat csak részben fogok közölni a peer-review miatt. A peer-review, vagy  referálás lényege röviden, hogy mielőtt egy kézirat cikk formájában megjelenne egy tudományos folyóiratban előtte átnézik hozzáértő emberek. A szerkesztőséghez küldött kéziratot továbbküldik több (sokszor anonim) kutatónak akik az adott szakterületen belül dolgoznak, és akik átnézik azt hibákat keresve. Egy idő után elvileg minden a helyére kerül és akkor kijöhet a cikk egy lapban. A rosta előtt azonban nem etikus az eredmények többségét,  következtetéseket közzétenni. Vannak azonban olyan eredmények (pl. mennyi elütött kígyót találtam egy adott évben) amikről személy szerint úgy gondolom minden jó érzéssel közre lehet adni.

Szólj hozzá!

Címkék: vízisikló kockás sikló döglött kígyó

A bejegyzés trackback címe:

https://doglottkigyo.blog.hu/api/trackback/id/tr794938491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása